بزرگنمایی:
مختاران در خصوص ایفای نقش موتور محرک اشتغال در جامعه گفت: علیرغم تحریمها و نبود بعضی از تجهیزات خاص مورد نیاز در جهت ارتقاء مهارت، کوشا هستیم و این مورد رابطه مستقیم با آموزش و فناوری دارد لذا با توجه به تلاشهایی که نظام و دولت در حوزه کسب و کار ملی دارد، همدان همیشه خوش درخشیده و مربیان و مهارتآموزان فرهیخته ما قادر به رقابت با همترازان خارجی هستند
مختاران در خصوص ایفای نقش موتور محرک اشتغال در جامعه گفت: علیرغم تحریمها و نبود بعضی از تجهیزات خاص مورد نیاز در جهت ارتقاء مهارت، کوشا هستیم و این مورد رابطه مستقیم با آموزش و فناوری دارد لذا با توجه به تلاشهایی که نظام و دولت در حوزه کسب و کار ملی دارد، همدان همیشه خوش درخشیده و مربیان و مهارتآموزان فرهیخته ما قادر به رقابت با همترازان خارجی هستند
در کشورهای پیشرفته به نظام مهارتآموزی پروژهمحور توجه ویژه ای می شود و کارآموزان با یادگیری، مهارتآموزی پروژه محور؛ توسعهدهنده پایدارخلاقیت و نوآوری، هدایت استعداد و تجربه، افزایش و بهروز رسانی دانش مرتبط، ایجاد امنیت شغلی در فراگیران باعث ارتباط مستقیم مردم با بازار کارمبتنی برمهارت می شوند؛ آنچنان که مهارت مرتبط، آشنایی کامل با اجزای پروژه، حس خودباوری، انگیزه و اعتماد به نفس، تقویت اندیشه، خلاقیت و نوآوری برای طراحی پروژههای فنی و مدلسازی را در خود احیاء میکنند و مدیران، کارشناسان و مربیان توانمند آموزشی هدایتگر این مهم در تنویر افکار عمومی در راستای پرورش افراد متخصص و مهارتمحور هستند .
در این رابطه خورشید غرب طی یک مصاحبه ای با مهندس وهب مختاران؛ مدیرکل آموزش فنی و حرفهای استان همدان اقدامات تخصصمحوراین مرکز را به رشته تحریر درآورده است که در ادامه میخوانید:
مهندس وهب مختاران، مدیرکل اداره آموزش فنیوحرفهای استان همدان با اشاره به فرمایش مقام معظم رهبری که می فرمایند: جوانی که در فنیوحرفهای مهارتی میآموزد، ثروت است و با تاکید بر احراز رتبه قابل قبول به برکت زحمات مضاعف همکاران و مربیان توانمند در سالیان متمادی در سطح کشور، درخصوص چالشهای چندسال اخیر عنوان کرد: در بدو ورود به این سیستم، برای تکمیل دو پروژه عمرانی نیمهکاره و تعطیل اقدامات جدی صورت گرفت که یکی از موارد؛ برنامهریزی جامع، پیگیری، ساخت، تجهیز و راهاندازی پروژه هتلداری و گردشگری مرکز غرب کشور با زیربنای 5000 مترمربع در مریانج است که بیشتر از ده سال رها شده بود و به لطف الهی و همیاری مدیر ارشد استان، نمایندگان، مسئولین و تلاشهای شبانهروزی و جهادی همکاران این هتل سه ستاره در قالب 12 سوئیت و یک تالارپذیرایی 400 نفره در همکف به دست معاونت محترم امور روستایی ریاست جمهوری وقت افتتاح و به بهرهبرداری رسید. ضمناً دو طبقه فوقانی به فضای آموزشی در رشتههای هتلداری، خدمات گردشگری، صنایع دستی و... اختصاص داده شده است.
وی با نصبالعین قرار دادن توصیههای مقام معظم رهبری در نیل به اهداف و منویات نظام اسلامی به ویژه محرومیتزدایی و سوق دادن مهارتهای فنیوحرفهای به سمت مناطق محروم و روستاها خاطرنشان کرد: برای رفع حرمان و رنج مردم حاشیهنشین، درمنطقه محروم و فاقد مرکز آموزش فنیوحرفهای، درشهرستان فامنین نیز اقدامات جدی برای به ثمر رساندن ساختمانی که درطول 10 سال نیمهکاره مانده بود، تصمیمات جدی اتخاذ و اقدامات متناسبی با حمایتهای مسئولین استانی صورت پذیرفت. این مرکز در سال 1400 بهنام مبارک سردار دلها؛ شهید حاج قاسم سلیمانی به دست ریاست سابق سازمان فنیوحرفهای کشور افتتاح شد.
مختاران با اشاره به مؤلفههای مهم برای رفع محرومیت و توانمندسازی مردم مناطق محروم و روستاها، ایجاد شرایط مهارتآموزی در زمینههای گوناگون را ضروری دانست و گفت: تقویت بیشتر آموزشهای فنیوحرفهای درمناطق کمبرخوردار درشاخههای گوناگون در دستور کار قراردارد؛ بهطور مثال با توجه به کاربرد شیوههای افزایش بهرهوری با استفاده از اساتید متخصص و مجرب و مطالبه صحیح که در ادوار گذشته با ضعفهای تعاملی ادارات فنیوحرفهای با جهادکشاورزی بوده در سالهای اخیر با هدفمندی تغییر الگوی کشت و بهرهوری با کاشت گیاهان کمآببر مانند گل محمدی، نهال پسته، زرشک، رازیانه، شیرین بیان و زعفران در سطح استان با توجه به مشکلات نبود آب و خشکسالی با همکاری بخش خصوصی و رجوع به بخشداریها، مساجد و... کلاسهای آموزشی جهت تعلیم کشاورزان و روستاییان عزیز در محل مراکز و کارگاههای تولیدی_آموزشی این مرکز با تاکید بر افزایش کیفیت محصول برگزار میشود که درنهایت بخش قابلتوجهی از محصولات توسط بخش خصوصی خریداری میگردد.
وی در ادامه افزود: با توجه به اینکه در فضای کسب و کار فعالیت داریم، بخش خصوصی بیشترین همیاری را با این مرکز دارد زیرا تلاش ما در راستای تولید با کیفیت است و رابطه مستقیم با تقاضا و نیاز بازار کار دارد. یکی از دلایلی که کارگاهها در این مرکز فعالند این است که بتوانیم در راستای رفع اینگونه نیازهای جامعه راهکارهایی را ارائه و اجرایی کنیم.
مختاران با اشاره به ضرورت قرار گرفتن فن آموزان و متعلمین مهارت در فضای کسب و کار اذعان کرد: مهارت آموزان با این روش از نزدیک با شرایط بخش خصوصی تولید و ایفای نقش آشنا میشوند که در ارتقاء خلاقیت و یادگیری مهارت بسیار تاثیرگذار است.
این دانش آموخته فنی در خصوص ایفای نقش موتور محرک اشتغال در جامعه گفت: علیرغم تحریمها و نبود بعضی از تجهیزات خاص مورد نیاز در جهت ارتقاء مهارت کوشا هستیم و این مورد رابطه مستقیم با آموزش و فناوری دارد لذا با توجه به تلاشهایی که نظام و دولت در حوزه کسب و کار ملی دارد، همدان همیشه خوش درخشیده و مربیان و مهارتآموزان فرهیخته ما قادر به رقابت با همترازان خارجی هستند. اما کمبود تجهیزات، و منابع مالی و نداشتن ردیف استخدامی ویژه به کارگیری نیروهای تخصصی آموزشی در رشتههای خاص از چالشهای موجود است که باید مورد توجه مسئولین قرار گیرد هرچند که در راستای رفع موانع و تربیت نیروهای زبده از متخصصانی که کارگاههای آموزشی دوره دیده و دارنده شرایط تعلیم و تدریس از لحاظ علمی و فنی هستند، استفاده میکنیم.
مدیرکل اداره فنی و حرفهای استان همدان با بیان این مطلب که در جشنواره شهید رجایی همواره رتبهدار بودهایم،خاطرنشان کرد: درسال 1397 رتبه 1 کشوری را در بین دستگاههای فنیوحرفهای کسب کردیم که مورد تقدیر وزیر تعاون کار و رفاه اجتماعی وقت قرار گرفت و در تمام این سالها به همین منوال بوده است.
مختاران کسب توفیقات مستمر را در سالیان اخیر به لطف الهی و زحمات همکاران و مربیان زحمتکش دانست و افزود: در سال 1400 به عنوان مدیر برتر جشنواره شهید رجایی مورد تقدیر قرار گرفتیم و براساس امتیاز خروجی درمسابقات و المپیاد ملی مهارت، استان همدان حائز رتبه چهارم در کشور است در سال جاری نیز در بیستمین دوره مسابقات شرکت کنندگان همدانی موفق به کسب یک مدال طلا در رشته فناوری اطلاعات، 4 مدال نقره و1 مدال برنز و 4 دیپلم افتخار شدند.
مختاران با تاکید بر اینکه رتبه بهترین مربی کشور به آقای سیدپرویز موسوی از استان همدان تعلق گرفت، عنوان کرد: ازجمله سوابق این مربی میتوان به مدرس مربیان و المپیادیان در سطوح عالی کشوری و بین المللی اشاره کرد؛ در سال 1400 نیز دو نفر از تیم ملی رقابتهای مهارتی استان در رشتههای فناوری خودرو و کنترل صنعتی با کسب مدال طلا افتخار آفریدند و به مسابقات بینالمللی راه یافتند که متاسفانه به دلیل بدعهدی کشورهای اتریش و آلمان از ادامه رقابت باز ماندند.
این مهندس فناور با اشاره به مسابقات آزاد کارگران ماهر ایران بیان کرد: بین همه صنایع بزرگ کشور مدال طلای برنامه نویسی plc به آقای مرادی تربیت یافته کارگاههای تولیدی استان همدان تعلق گرفت و مدال برنز نیز توسط دیگر مهارت آموزان کسب شد و رقابتگران در سطح کشور از این استان در بخش خصوصی بسیارند و این مهم نشانگر اهمیت همکاری در سطوح بالای آموزشی با توجه به کمبود نیرو در سطح استان و نیاز جامعه و جوانان به این مهم توان مضاعف میطلبد و توفیقات حاصله در ادامه زحمات حداکثری مربیان و همکاران زبده بوده و کشور به وجود این نیروهای ماهر جوان مفتخر است.
وی با تاکید بر اینکه جامعه هدف فنی و حرفهای بسیار گسترده است، تصریح کرد: یکی از تقاضاهای ما در برنامه توسعه هفتم رتبهبندی مربیان فنی حرفهای بوده در کمیسیون تلفیق در حال چکش کاری است و نیز تصویب اساسنامه که 40 سال است در انتظار تصویب هستیم و مراحل نهایی را میگذراند تا با تایید شورای نگهبان به صورت قانون ابلاغ و اجرایی شود.
وی در پاسخ به سوال خبرنگار خورشید غرب مبنی بر ضرورت داشتن تخصص و مهارت مدیر این مرکز تاثیری در بهینهسازی و تربیت افراد فنی کار و تعامل با مربیان مهارت محور دارد یا خیر؟! تاکید کرد: بنده شاگرد همه مربیان ماهر و زحمتکشان این عرصه هستم و اگر موفقیتی کسب شده بعد از لطف خدا به برکت تلاش این عزیزان بوده، ولی مسئول یک دستگاه آموزشی مهارتی قاعدتاً باید بر اساس تخصص که خود مبلّغ آن در جامعه است فردی توانا و در عرصه علمی و زمینههای مهارتی نیز نظریهای برای ارائه داشته باشد و بدون تخصص و اشراف و تسلط بر موضوع عملاً نتیجه مثبتی در پی نخواهد داشت و ابتر میماند زیرا در مدیریت کلان مجموعه را فردی متخصص باید کنترل کند یک نفر نمیتواند در همه زمینهها متخصص باشد لذا در این حوزه مدیریت تخصصها و تعامل بین ارگانهای مختلف جامعه، هماهنگی دقیق بین ذهن و جسم را میطلبد که امیدواریم به یاری همه دوستان در این زمینه موفق شویم.
وی در خصوص 124 میلیارد تومان مصوبات سفر ریاست جمهوری جهت تجهیز کارگاههای فنی و حرفهای اشاره کرد و گفت: در طول یک سال گذشته کمتر از 10 درصد این مبلغ تخصیص یافته هرچند که باید در بازه زمانی سه ساله کل این اعتبار تزریق و جذب شود.
مدیرکل اداره آموزش فنیوحرفهای استان ضمن اشاره به اعتبارات گفت: فنی حرفهای استان همدان جز 10 استان برتر در جذب منابع مالی است در حالی که بسیاری از استانهای کشور قادر به جذب مصوبات و مدیریت آن نیستند بعضیها در حد صفر مصوبات را به خزانه عودت میدهند و امیدواریم که با حمایت استاندار محترم و نظر نیک نمایندگان در بحث تخصیص منابع مالی و ارائه آموزشهای مهارت محور موفق عمل کنیم.
وی با اشاره به اینکه در سال 40 هزار نفر را در سطح استان آموزش میدهیم و سعی میکنیم در خصوص افزایش کیفیت مهارت آموزی کوشا باشیم، عنوان کرد: در این مورد با استعانت از سخنان و توصیههای اخیر مقام معظم رهبری خطاب به کارگران معلمان و مربیان و اینکه نظام اسلامی هم تاکید بر رشد اقتصاد و اشتغال دارد و موتور محرکه این موضوع در فنی حرفهای و آموزشهای مهارتی است نرخ بیکاری در جامعه شامل افراد ماهر نیست نه اینکه افراد ماهر مهارت دارند بیکار نیستند بلکه درصد اندکی شاید به دلایل فیزیکی و بیماری بیکار هم باشند ولی تاکنون آماری از افراد مهارت محور بیکار ارائه نشده است.
مدیر کل فنی حرفهای استان همدان با اشاره به معضل بیکاری فارغ التحصیلان دانشگاهی و افراد جویای کار بدون مهارت عنوان کرد: افرادی که دارای مهارت هستند اعم از درودگری، جوشکاری، لوله کشی و هر مهارت دیگر به سختی در جامعه بیکار میمانند و جامعه نیاز به تربیت این افراد برای پاسخگویی به تقاضاهای مهارتی دارد و ما به این وسیله نرخ بیکاری را در همدان کاهش میدهیم.
وی به معضلات خانوادهها در جامعه در خصوص مدرک گرایی اشاره کرد و گفت : متاسفانه برخی شناخت کاملی درخصوص مهارت آموزی و رقابت در جامعه برای کسب تجربه ندارند و بیشتر به دنبال اشغال کرسی در دانشگاهها هستند و این مهم نیاز به اطلاع رسانی ویژه و تبلیغات وسیع دارد تا به شعار سال و منویات رهبری در خصوص رشد تولید و مهار تورم جامه عمل پوشانیده شود.
مختاران در خصوص نیاز شدید جامعه به طراحان صنعتی بیان کرد: این مهم از ضعفهای جدی جهانی در کمبود نیروی تربیت یافته در رشته طراحی صنعتی است که خود صنایع باید در این مورد پیشقدم شده و ما را در این زمینه برای تربیت این نیروها و رقابت در سطوح مختلف بین المللی یاری کنند و این رشته جای فعالیت و پیشرفت بسیاری دارد.
مختاران به کاهش نیروهای آموزشی این مرکز از سال 1390 تاکنون اشاره کرد و گفت: در طول این سالها 125 نفر کاهش نیرو از همکاران مجرب و مربیان کارآمد در قالب بازنشستگی ، بازخرید ،ترک خدمت و ... داشتهایم که با توجه به تعداد زیاد متقاضیان دریافت مهارت باید شرایط بکارگیری نیروهای آموزشی جدید تسهیل گردد.
وی با بیان این مطلب که در حال حاضر 54 کارگاه تولیدی در سطح استان با همکاری بخش خصوصی و نظارت و محوریت این اداره کل فعالیت دارند ، اظهار کرد: این موارد باعث شده که از ظرفیت همه کارگاهها به نحو احسن بهره بگیریم و اختلالی در آموزشهای هدف ایجاد نشود و تعهد مهارتآموزی ما به نسبت سال 1390 افزایش داشته است .
مدیر کل فنی و حرفهای استان در خصوص تعامل با بخش خصوصی در قالب آموزشگاه های آزاد و نیز بهره گیری در کارگاهها و پوشش ردههای مختلف اضافه کرد: طی دوسال اخیر بیش از 50 مرکز جوان و بین کارگاهی راهاندازی کردهایم که با حمایت بنگاههای اقتصادی و منابع بزرگ و مراکز تولیدی فعالیت دارند مانند شرکتهای الوان ثابت، پگاه، سحر، چرم هگمتانه، سیمان هگمتان، کنترل گاز هگمتان و ... لذا بر گسترش آموزشهای مهارتی در صنایع بزرگ با افزایش کیفیت و کمیت و زودبازده تاکید داریم و همه عزیزان دانش و مهارت آموز کارگر و ... موفق به دریافت کارت بیمه شدهاند، از آموزشهایی استاندارد برخوردار شدهاند که در زمینه اشتغال قابل مقایسه با هیچ مجموعه آموزشی در کشور نیست و نمود آن به عنوان مثال در صنعت ساختمان قابل رؤیت و قضاوت است و خروجی آموزشهای ارائه شده از این مرکز با خروجی بسیاری از مراکز آموزش عالی و دانشگاههای معتبر از نظر مهارت و اشتغال و جذب در بازار کار قابل مقایسه نیست که تاکنون مانوری در این زمینه داده نشده است.
وی با اشاره به شرایط بازار کار بیان کرد: این مجموعه در کل استان 350 نفر نیرو دارد همچنین حدود 18 نفر هم به صورت حقالتدریسی همکاری دارند و 17 گروه هدف وجود دارد که از آن جمله بهعنوان مثال میتوان گروه 50 هزار نفری زنان سرپرست خانوار را نام برد که نیاز به آموزش در جهت اشتغال و تامین معیشت زندگی دارند و با توجه به تعداد اندک نیروهای مرکز جوابگوی تعداد کثیر عزیزان مهارت آموز نیستیم.
مختاران در خاتمه عناوین اقدامات اداره کل فنی و حرفهای استان همدان در دولت سیزدهم را اینگونه بیان کرد:
📌افتتاح مرکز دومنظوره آموزش فنی و حرفهای سردار شهید حاج حسین همدانی در شهرستان فامنین
📌نشست هماندیشی و بازدید آیتالله شعبانی موثقی ؛ نماینده محترم ولی فقیه در استان و امام جمعه شهر همدان از مراکز آموزش فنی و حرفهای
📌 نشست هماندیشی و بازدید آقای دکتر حمیدرضا حاجیبابایی و حجتالاسلام والمسلمین احمد حسین فلاحی ؛نمایندگان محترم شهرستان های همدان و فامنین در مجلس شورای اسلامی از مراکز آموزش فنی و حرفهای
📌 برگزاری نمایشگاه مشاغل مهارت محور کم سرمایهبر
📌 اجرای طرح آموزشی پروژه دوگانه ایران_آلمان با همکاری اتاق بازرگانی
📌ایجاد و راهاندازی کارگاه کشت بافت گیاهی با همکاری بخش خصوصی
📌 ایجاد و راهاندازی مرکز تخصصی نوآوری و آموزشهای نوین چرم
📌 راهاندازی مرکز تخصصی آموزشهای کارآفرینی و مهارتهای کسب و کار
📌 برگزاری دوره آموزشی تراش سنگ های قیمتی و نیمه قیمتی (دامله) با همکاری سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدارو)
📌 حمایت از شرکتهای فناور و دانشبنیان معرفی شده از پارک علم و فناوری در راستای تحقق شعار سال
📌 افتتاح و راهاندازی 52 مرکز جوار و بین کارگاهی در سطح استان
📌 افتتاح 8 مرکز TMC در دانشگاههای استان
📌صدور 68 مورد مجوز پروانه تاسیس و 97 مورد موافقتنامه اصولی آموزشگاه آزاد
📌 همکاری با 56 کارآفرین در راستای ایجاد کارگاههای آموزشی _تولیدی در استان همدان
📌صدور 680 مورد مجوز واحد پذیرنده محیط کار واقعی
📌 برگزاری مسابقات ملی آزاد مهارت در رشتههای طراحی و ساخت کفش چرمی زنانه برای نخستین بار در کشور
📌 برگزاری نخستین دوره مسابقات مهارت زندانیان استان همدان با مشارکت اداره کل زندانها
📌 راهیابی 2 نفر از نخبگان مهارتی به مسابقات بینالمللی مهارت در سال 2022 در رشتههای کنترل صنعتی و فناوری خودرو
📌درخشش تیم مهارت استان در بیستمین دوره مسابقات ملی مهارت مرحله کشوری در سال 1401
📌 برگزاری رویداد ایده پارک با همکاری پارک علم و فناوری
📌 برگزاری رویداد ایده ،مهارت،آینده با همکاری شتابدهنده همپیوند
📌 راهاندازی کارگاه ساخت توربین بادی _خورشیدی با همکاری کارآفرین
📌 افتتاح مرکز آموزشی _تولیدی مبل در شهرک حاجیآباد ملایر
📌 اجرای آموزشهای منجر به اشتغال در حوزه کشت گیاهان کمآببر با همکاری کارآفرین
📌 آغاز فعالیت مجمع خیرین مهارت و اشتغال استان
📌تیم مهارت استان همدان در بیستمین دوره مسابقات ملی مهارت مرحله کشوری به میزبانی استان های #آذربایجان_شرقی و #گلستان خوش درخشید
🏆کسب 1 مدال طلا، 2 نقره و 4 مدالیون برتری حاصل کار نخبگان مهارتی #استان_همدان تا کنون در بیستمین دوره مسابقات ملی مهارت مرحله کشوری
🥇در رشته راهکارهای نرم افزاری برای تجارت ،علی محمدی موفق به کسب طلای کشوری شد.
🥈امیر رضا قیطرانی در رشته فرز سی ان سی به مقام دومی کشور رسید.
🥈محمد امین عزیزی کاشیکاری کف و دیوار مدال نقره این دوره از مسابقات را کسب کرد.
📌عمران منصوری، ابوالفضل شعبانی ،سید امیر حسین سادات و زهرا شاکری به ترتیب در رشته های فناوری اتومبیل،طراحی وب،جواهر سازی و فناوری مد موفق به کسب مدالیون (دیپلم افتخار) شدند.
🔹نخبگان #همدانی در مرحله #کشوری مسابقات مهارت کارگری خوش درخشیدند.
🥇عرفان مرادی منظر کسب مدال #طلای_کشوری در رشته برنامه نویسی plc
🥉محمد گروس چی کسب مدال#برنز_کشوری در رشته طراحی قطعات صنعتی به کمک نرم افزار soliworks
🥉آرش آژنگ کسب مدال #برنز_کشوری در رشته طراحی قطعات صنعتی به کمک نرم افزار Solidwo
📌المپیاد کارگری امسال
مدال طلا
فناوری اطلاعات
علی محمدی
📌کسب دیپلم افتخار بیستمین مسابقات ملی مهارت توسط سید امیرحسین سادات در رشته جواهرسازی
📌کسب مدال نقره بیستمین مسابقات ملی مهارت توسط محمد امین عزیزی در رشته کاشیکاری کف ودیوار
📌کسب مدال نقره بیستمین مسابقات ملی مهارت توسط امیررضا قیطرانی در رشته فرز cnc
📌عمران منصوری دیپلم افتخار فناوری اتومبیل